maandag 20 september 2010

Bier brouwen in Ballum

Een kijkje bij Doeke Gerrit Visser, onze lokale bierbrouwer.
Hij brouwt het enige echte "AMBLA" bier ,.... wat zou je zeggen van een heerlijke koele Ballumer Triple, of een originele Ballumer Cranberry bier...?


Het begon allemaal toen Doeke in 2006 van z'n schoonvader een soort "doe-het-zelf"-pakket kreeg, om maar eens te proberen zelf een portie bier te maken. Tja en daarna had Doeke gelijk smaak te pakken(figuurlijk).
Al vrij snel werd overgegaan naar een echte ambachtelijke aanpak, heel iets anders dan zo'n hobbypakket.
Ook werden al vrij vlot de ketels een stuk groter....en uiteindelijk via het internet de huidige installatie aangeschaft. Hiermee wordt zo'n 60 liter per keer gebrouwd (7 kratten bier). Door eens per week te brouwen kan hij de huidige vraag net voorblijven. Wel kost dat een vrije dag per week.
Ondertussen werd ook de eigen garage(carport) te klein en nu na de woningruil met z'n Oom Eduard Visser woont Doeke met het hele gezin op de boerderij aan de Smitteweg. In de boerderij was natuurlijk veel meer ruimte en een eigen brouwruimte was vlot geregeld.
Het gesleep met gasflessen, bierflesjes uitkoken enz. behoort nu tot het verleden. Je kan nu dus al wel spreken van enige professionele aanpak. Zo komen nu de flesjes regelrecht en gesteriliseerd van de glasfabriek. Het kurken gebeurt nog handmatig maar ook dat zal wellicht later worden geautomatiseerd..
Alhoewel Doeke nu nog een volledige baan heeft wordt er toch heel voorzichtig gedacht over een fulltime job in de eigen brouwerij. Maar zover is het voorlopig nog niet, Ook aan de boerderij is nog een hoop werk te verrichten. In ieder geval is er voor later ruimte genoeg om nog groter te groeien.
Tot dan wordt eerst de boerderij klaargemaakt als "slecht-weer-accomodatie", waar b.v. groepen en gezelschappen gebruik van kunnen maken. Ook zal er binnenkort wel een winkeltje aan huis gerealiseerd worden, waar uiteraard Doeke's bier verkrijgbaar zal zijn.
Op dit moment is het bier verkrijgbaar bij slijterij Nobel, Gall & Gall, terras Meervalkwekerij en bij de Spar in Ballum. Er zeker meer belangstelling(horeca), maar voor deze grotere vraag moet de productie aardig omhoog, en zover is 't voorlopig nog niet....
Op de nieuwe lokatie worden een paar mooie en ook smaakvolle bieren geproduceerd (zelf getest). Bovendien 't cranberry-bier maakt sinds kort ook deel uit van het "Amelands-product". Nog meer weten? kijk even op de site: http://www.ballumersap.nl/