vrijdag 29 juli 2005

Cultureel ambachtelijke dag 2005

Na een enorme voorbereiding van vele Ballumers, was het dan weer zover. De 19e Ambachtelijke dag was een feit.
Al dagen, zelfs weken van tevoren worden er allerlei voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Er worden contacten gelegd, spullen verzameld, reparaties uitgevoerd, vrijwilligers geactiveerd...afijn te veel om op te noemen.
Het meest belangrijke blijft echter wel.....HOE KOMT 'T MET HET WEER....ZOU HET DROOG BLIJVEN?....alle weervoorspellingen worden gevolgd.
En dan is het zover....het is 28 juli...Ballum ontwaakt al vroeg...Het eerste hanengekraai(later op dw dag zullen dat nog es over doen...)) is nog niet achter de rug of de eersten die zich niet meer kunnen bedwingen starten met het klaarzetten en opbouwen van hun stand..en maar kijken naar de lucht...!.
De dag begint wat het weer betreft erg somber...het is druilerig nat en er is geen aanwijzing dat het snel beter zal worden. Maar de somberheid van het weer zit niet in de enthousiaste Ballumers...die gaan onverdroten voort met wat voor hun eigenlijk de belangrijkste dag van het jaar is.. Het weer is eigenlijk al niet meer belangrijk op de dag zelf....nee belangrijk is 't dat de dag goed in mekaar zit en dat alles voor de bezoekers goed verloopt. Kortom ...het is een gedraaf en gevlieg....! Even later zal het gaan regenen.
En dan opeens...het is 10 uur...De optocht met landbouwvoertuigen uit vervlogen tijden ratelt door de Camminghastraat. En vreemd genoeg, plotseling zijn er ook allemaal bezoekers aanwezig! Was het even er voor nog tamelijk rustig, op de hardwerkende Ballumers na, nu is o heel Ballum een en al levendigheid. De sfeer is meteen uitermate aangenaam.
Op diverse plaatsen worden allerlei ambachten aangevangen, en direct lijkt 't of alsof er al een hele tijd zo wordt gewerkt. Nog eens komt de landbouw-stoet voorbij...vele digitale fototoestellen worden volgepropt met een veelheid aan mooie kiekjes. En dan is er opeens die regenbui, je ziet de Ballumers denken :"O....jee, daar gaat onze Ballumer dag", terwijl ze onverdroten doorgaan met hetgeen waar ze mee bezig zijn...Hier en daar wordt nog een laatste poster of aanwijzing opgehangen, maar dan is ook de ambachtelijke dag volop in bedrijf. Het zal de gehele dag tot een uur of vijf zo doorgaan. En het is alsof de weergoden deze keer de Ballumers en natuurlijk ook het publiek willen belonen voor hun "ambachtelijk" samenzijn. Na het middaguur breekt de zon langzamerhand door en krijgt de dag uiteindelijk de glans die het verdient. De gehele dag door is er een levendig bezoek, er is ruimschoots de gelegenheid voor de bezoekers om alle stands in al haar verscheidenheid goed te bekijken, foto's te nemen en hier en daar een souveniertje mee te pikken.
Zowel voor als achter de stands is overal een zeker genieten te bespeuren. De standhouders laten zich van hun beste kant zien, of het nu de wasvrouwen zijn, of de mannen van staatsbosbeheer, allen gaan volledig op in hun eigen bedrijvigheid. Dat maakt zeker een groot verschil!
En als je je tussen het publiek begeeft, dan krijg je al snel een aardige indruk waarom men na enige tijd tevreden huiswaarts keert...In Ballum is veel te zien, te beleven, alles in een ongedwongen sfeer, je krijgt echt ´t idee dat men de commercie zoals op braderie├źn heel gaarne wil missen. Bovendien, velen steken er ook nog wat van op. Zelfs de mensen die al voor de 19e keer dit meemaken hebben datzelfde gevoel nog steeds......en dat wil wat zeggen.
Volop bezoekers de hele dag, en een knappe jongen die dat aantal wil gaan tellen, hoeft ook niet, het is de Ballumers wel goed zo! En rond deklok van vijf, alsof standhouders en publiek het met elkaar hebben afgesproken....opeens is het einde van de ambachtelijke dag aangebroken. Na de shanty´s is het publiek is opeens weg en de stands verkeren al ras in een stadium van aftakeling. Voor je ´t weet is de gehele Camminghastraat leeg en kalr, de laatste papiertjes en bekertjes verdwijnen in de veegwagen...en even later is er van de Ambachtelijke dag niets meer te zien, maar dan ook niets...alleen het platte gras.
´s Avonds zijn velen moe en voldaan en genieten thuis nog eens na... anderen zetten nog even door en genieten nog tot in de kleine uurtjes in een plaaselijk etablissement van het nafeest.
De dag er na...zie je haast aan niets meer dat de ambachtlijke dag al is geweest, of je moet al goed naar de gezichten van de Ballumers kijken...daar straalt een en al voldoening vanaf...het is ons weer gelukt, het was weer een geweldige ambachtelijke dag, deze 19e.

Meer foto's van de Ambachtelijke dag