dinsdag 14 september 2010

Doornappel gespot in Ballum



Naast de schuur van P.A. Nobel is een bijzondere plant opgedoken. Het zaad is mogelijk door een van z'n postduiven mee teruggekomen van een wedstrijdvlucht.... De plant is nu op z'n mooist(bloei).
De doornappel (Datura stramonium) is een plant uit de nachtschadefamilie (zoals o.a. : aardappel, tomaat, paprika, tabaksplant, petunia en lampionplant). Het is een zeer giftige plant die hallucinerende stoffen bevat. De bladeren zijn onregelmatig van vorm met brede tanden. De trechtervormige bloemen zijn lang evenals de kelk die vijfkantig is. De doosvrucht is eivormig en gestekeld.
De plant komt vrij algemeen voor op mesthopen in tuinen en bouwland, vooral op kalkrijke bodem,vooral wanneer er pas gegraven is. In Zuid-Europa algemeen, in ons land onregelmatig opduikend. Er bestaan ook kweekvormen. De eenjarige plant is erg vorstgevoelig.
Door Indianen werd de plant wel gebruikt om hallucinaties op te wekken. Dit is niet ongevaarlijk en bij overdosering kan de afloop fataal zijn. Nu wordt de doornappel nog gebruikt door recreatieve drugsgebruikers. Dit resulteert vrijwel altijd in een "bad trip". Er wordt namelijk vaak overgedoseerd en de grens tussen effect en overdosering is klein.
Een oude mythe vertelt het verhaal van de prachtige doornappelboom in het paradijs. Toen de slang Eva had verleid tot het eten van de verboden vrucht, sprak God een vloek over hem uit. De slang kronkelde om de toen nog prachtige doornappelboom en verontreinigde deze. Hierdoor werd de doornappelboom steeds kleiner, totdat het een kleine plant was geworden. De appels draagt hij nog steeds. De stekels verbeelden de tanden van de slang waaraan hij zijn lot heeft te danken.
De doornappel staat bekend als heksenkruid. Volgens overleveringen zou de doornappel door heksen gebruikt zijn in hun vliegzalf.(Voor wie er gebruik van wil maken... wel even overleggen met P.A. Nobel)